La importància del fetge i com mimar-lo
El fetge és
l’òrgan més gran del cos, amb una gran densitat de cèl·lules, cadascuna d’elles
amb múltiples funcions, i totes elles vitals.
Funcions del
fetge
- Funcions digestives: producció de bilis que facilita l’absorció de greixos.
- Funcions metabòliques: produeix, emmagatzema i allibera sucres, greixos, colesterol i vitamines a partir dels nutrients absorbits.
- Producció de proteïnes: produeix i allibera a la circulació l’albúmina, els factors de coagulació, hormones i altres proteïnes de transport de substàncies.
- Processament i eliminació de substàncies produïdes pel mateix organisme i de substàncies externes (fàrmacs, alcohol, drogues, etc.) a través de la bilis i/o facilitant-ne l'eliminació renal.
- Funcions immunitàries: especialment contra les infeccions d'origen intestinal.
Cadascuna de
les cèl·lules del fetge és, a més, un atrafegat laboratori que identifica les
substàncies químiques que no convenen al cos, inactiva i neutralitza els verins
i recicla els tòxics. Purifica la sang dels residus del metabolisme cel·lular
alterant l’estructura química de les substàncies nocives, a fi de tornar-les
inofensives.
Aquests residus
formen la bilis que, alhora que excreta cap als budells el que no convé, ajuda
a la digestió els greixos. La bilis ve a ser com una mena de subproducte de
l’activitat del fetge, un residu preciós i acuradament utilitzat. El cos humà
no desaprofita res, de manera que el fetge, en desembarassar-se de tot el que
és inútil i tòxic (la bilis és una barreja de verins, d’urea, de colesterol,
d’àcids i de deixalles cel·lulars), en expulsar-se pel budell encara
acompleixen la seva darrera i fonamental funció, la de servir de medi per
l’emulsió i la reducció a fines gotes els greixos per fer-los assimilables. La
bilis neutralitza, a més, l’acidesa dels sucs gàstrics i estimula el
peristaltisme intestinal. Cada dia el fetge vessa aproximadament un quilo de
bilis, que no va rajant contínuament, sinó que té l’eixida tancada i s’acumula
en un dipòsit, la bufeta de la fel; només en el moment de la digestió s’obre de
bat a bat la resclosa i el seu contingut es vessa directament al colèdoc i al
budell.
En resum, el fetge és alhora central energètica
i la depuradora principal de l’organisme.
A nivell
funcional, el fetge és també un gran reservori de sang; que l’acumula en els
moments de repòs, però que està a disposició de la part del cos que ho
necessiti: els budells en el moment de la digestió, els músculs en l’exercici
físic… De nit, la sang s’acumula en el fetge, que és quan es depura, i d’aquí
la importància de sopar lleuger i dormir bé a la nit per una bona salut.
Com tots els
òrgans essencials per l’organisme, el fetge és molt resistent i és difícil que
emmalalteixi. Molt ric en sang, té una gran capacitat de regeneració: si se’n
destrueixen tres quartes parts, la resta pot fer tota la feina. Es pot
restaurar com una sargantana refà la seva cua, sempre que la part que quedi
estigui en bones condicions. Els científics han pogut formar cèl·lules
hepàtiques a partir de les cèl·lules del moll de l’os, que són precursores de
les cèl·lules sanguínies.
Tot té un
límit, però, i la capacitat del fetge d’eliminar verins també. Quan les toxines
de la dieta o de l’entorn excedeixen la seva capacitat de neteja de la sang,
les substàncies nocives s’acumulen en el fetge i en altres parts del cos creant
un ambient tòxic que afecta la salut en general. Altres òrgans de neteja, com
el ronyó, també poden veure superada la seva capacitat de purificar la sang, el
que suposaria una sobrecàrrega pel sistema immunitari per neutralitzar aquests
contaminants. Tot plegat crea un medi propici al desenvolupament d’alguns
trastorns que la medicina moderna no associa amb el fetge, però sí que ho fan
moltes medicines tradicionals: el mal de cap, les migranyes, les tendinitis, el
PMS, la fatiga crònica, les al·lèrgies, trastorns immunitaris (les malalties
dites auto-immunitàries són, en gran part, resultat d’aquesta intoxicació),
malalties dels ulls o problemes de pell. I en general totes aquelles que
empitjoren o que es presenten a la primavera, com l’astènia primaveral,
vertígens i al·lèrgies.
La importància de depurar l’organisme
Tot i la
prodigiosa capacitat de treball del fetge, els habitants dels països més rics i
desenvolupats solen patir trastorns relacionats amb aquest òrgan, ja que abusen
amb freqüència de greixos i fregits, així com de l’alcohol, la cafeïna, la
xocolata, el sucre i les drogues, ja siguin recreatives o per prescripció
facultativa.
La majoria de
fàrmacs passen pel fetge, que els desactiva en la mesura que pot, però en
alguns casos les dosis terapèutiques superen sovint la seva capacitat de
desintoxicació, i d’aquí que s’hagin de fer analítiques regularment per detectar
el punt en que l’òrgan ja no pot més. L’abús de drogues i fàrmacs és un dels
factors que en l’actualitat més perjudica el fetge, especialment en persones
debilitades, malalts i persones grans, que a més són qui més en prenen.
Les medicines
tradicionals tenen en compte la potència i la capacitat regeneradora del fetge
i tracten totes aquestes molèsties eliminant en la mesura del possible les
toxines que entren en el cos, començant per canvis en la dieta i l’activitat
física. Només eliminant els obstacles, el fetge pot mostrar la seva gran
capacitat de recuperació.
Neteja hepàtica amb les Sales de Epson
1. Pren durant
6 dies, 1 litre de suc de poma diari, separat dels menjars de 2 i mitja a 3
hores. Els àpats han de ser lleugers.
2. Al sisè dia,
en lloc de prendre el suc, sobre les 20:00 dissol 1 cullerada sopera de SALS DE
EPSON NATURALS en un got d'aigua i un altre a les 22:00. Abans d'anar a dormir
sobre les 23:00 s'esprem una aranja en mig got d'aigua amb una mica d'oli
d'oliva.
3. Al dia
següent només aixecar-te pren una altra vegada el got d'aigua amb les sals i
dues hores més tard una altra vegada.
4. Si vols fer
neteja de còlon, l'endemà pren un got d'aigua amb les SALES D'EPSOM NATURALS
amb aigua en dejú per eliminar els càlculs que queden a l'intestí. Cal fer-ho
durant 2 o 3 dies més.
Idees per a mig matí i
mitja tarda:- Fruita de temporada
- Infusió
- Quefir de cabra o d’aigua
- Suc de poma eco amb kudzú
- Iogurt de cúrcuma (quefir amb una cullerada de cúrcuma cuita durant cinc minuts)
- Llet daurada (beguda vegetal amb ametlles o oli d’ametlles comestible, mel i cúrcuma)
Idees per als dinars i sopars depuratius:
- Amanida amb espinacs, rúcula, nap i remolatxa rallats, xucrut, germinats i cigrons
- Arròs integral amb ceba, porro, pastanaga i curri
- Sopa de miso amb daikon, bròquil, kombu i quinoa
- Ous passats per aigua amb xiitake, all i julivert fresc
- Amanida d’endívia, escarola, fonoll, pickles i llavors amb tempeh
- Bròquil, coliflor i pastanaga al vapor amb verat
Per fer una depuració ben feta, també va bé que oxigenem bé el cos i l’ànima, que ens prenguem un respir mental i físic. Si ens deixem un espai per reposar, ens ho agrairem, perquè moltes vegades en els processos de depuració estem més sensibles o irritables per culpa de tot el que surt i teníem guardat.
No hay comentarios:
Publicar un comentario