
Què
passa amb la llet de vaca?
Som l’únic mamífer que després del període de
lactància materna continuem consumint làctics.
De nadons assimilem totalment la caseïna
present a la llet de la mare, però un cop ens fem grans, només la digerim
parcialment, perquè disminueix l’enzim necessari per fragmentar aquesta
proteïna.
Aquestes
molècules de caseïna es dipositen en l’organisme de manera que dificulten
l’absorció d’altres nutrients i contribueixen a l’aparició d’alteracions
intestinals. Aquesta “agressió” contínua pot desencadenar desequilibris
relacionats amb la immunitat, com per exemple artritis o al·lèrgies i problemes
de pell, entre d’altres.
Sempre hem sentit a dir que la llet de vaca
és imprescindible per obtenir la quantitat de calci que el cos necessita.
Efectivament la llet animal aporta molts nutrients (més aviat en excés), però
aquests no son adequats per a l’alimentació humana, és clar que no són les
mateixes les necessitats d’un nadó humà i les d’un vedell, per exemple. Ara bé,
la millor llet que pot rebre un infant humà és la de la mare (mentre s’és
lactant).
Pel que fa al calci, ens hauríem de preocupar
més de les pèrdues que del subministrament i incloure en la dieta una bona
quantitat de verdures (col-i-flor, bròquil), cereals (civada, ordi, blat),
llavors (sèsam), fruits secs (ametlles, avellanes), etc.
Si bé és cert que la llet conté molt calci,
també és cert que cada vegada ens trobem més casos de persones que no toleren
gens bé aquesta beguda, ja sigui perquè els provoca molèsties digestives o pel
deteriorament de la mucosa intestinal que ocasiona. Per més calci que tingui,
hem de buscar altres opcions per millorar la digestió i la correcta absorció de
nutrients. Una bona opció és tastar la llet de cabra de bona qualitat o bé
incorporar en els plats petites dosis de llavors de sèsam, fruita seca, algues…
En aquest article volem és donar-vos
alternatives a la llet de vaca.
Beguda de
soja
La soja és un llegum especialment ric en
proteïnes, conté el perfil complet dels vuit aminoàcids essencials. Entre els
diferents productes elaborats a base de soja trobem la seva llet, anomenada
així perquè es pot quallar i fer-ne el tofu ("formatge") o iogurt de
soja. És la beguda vegetal amb major contingut en proteïnes, menys grassa i per
tant més baixa en calories. És rica en lecitina, substància que nodreix els
nervis i ajuda a disminuir el colesterol en sang. El seu únic desavantatge és
la menor proporció de calci. També la podem fer servir a la cuina per a
receptes tradicionals, salses, maionesa, beixamels, etc. Es contradictòria a
les persones que tenen hipotiroïsme.
Beguda
d’arròs
És molt digestiva, ideal per a persones de
digestions lentes o estómac delicat. Aporta magnesi i àcids grassos
poliinsaturats que mantenen neta la circulació sanguínia de dipòsits grassos,
és hipotensora, antidiarreica i depurativa ajudant a reduir els nivells d’àcid
úric en sang. És la beguda més recomanable per a persones al·lèrgiques. És la
beguda vegetal més recomanable durant els mesos d’estiu.
Beguda de
civada
La civada és un cereal de grans propietats
nutritives d’entre les quals destaquen els seus àcids grassos essencials i el
seu alt contingut en Vit. B1 (tiamina), ferro, manganès i oligoelements. És la
beguda vegetal més indicada per a persones estressades, que pateixen insomni i
alteracions digestives d’origen nerviós, ajuda a asserenar-se gràcies
l’aportació de vitamines del complex B i combat eficaçment la retenció de
líquids.
També és recomanable per a qui practica
esports, excursionisme i persones de la tercera edat pel seu alt contingut en
fibra.
Begudes
d'ametlles, avellanes, nous i coco
Poden trobar-se tant en pasta (per diluir en
aigua calenta) com en bric ja preparades per consumir. Aquestes begudes en
procedir de fruits oleaginosos són molt més energètiques, aportant més calories
i sucres de ràpida absorció.
D’altra banda, aquestes begudes són
excel·lents fonts de minerals com calci, fòsfor i potassi, així com vitamina A
i àcid pantotènic (vitamina B5). És important evitar les que estan ensucrades i
preferir aquelles sense edulcorar. Són las begudes vegetals especialment
indicades per a nens, adolescents, convalescents i mares lactants.
Les
millors fonts de calci d'origen vegetal
Els aliments més rics en calci assimilable
són els llegums i hortalisses com mongetes verdes, espinacs, bledes, pèsols i
cigrons, sobretot el bròquil i la coliflor, així com els cereals integrals, els
quals proporcionaran una bona aportació d'aquest mineral. De vegades cal
recórrer als suplements de calci en forma de comprimits elaborats a partir del
mineral base. Les fonts més denses, però que hem de consumir amb més moderació
pel seu alt valor calòric, són els fruits secs i el sèsam.
Es recomana disminuir el consum de cafè ja
que aquest ens fa expulsar més calci a través de
l'orina.
No hay comentarios:
Publicar un comentario