22 sept 2015

Salut hormonal femenina



Les hormones femenines participen en un gran nombre de funcions diferents de les purament sexuals i de reproducció. Així, un excés d’estrògens i histamina pot desequilibrar l’organisme i provocar des de migranyes fins a contractures musculars, passant per ansietat, falta d’energia i cremor d’estómac. La solució passa per cuidar l’alimentació i eliminar determinats aliments de la dieta. 

No és normal que el 99% de les dones pateixin la síndrome premenstrual i, alhora, migranyes, contractures, dolors articulars, èczemes crònics i alteracions digestives com gasos, cremor d’estómac o còlon irritable.  L’explicació la trobem en la relació entre els estrògens (hormona sexual femenina) i la histamina. De fet, diversos estudis científics han comprovat que un excés d’histamina provoca l’acumulació d’estrògens, i viceversa. 

Símptomes de l’excés d’estrògens: 
  • Síndrome premenstrual (sensibilitat a les mames, dolor a la zona dels ovaris i l’úter, dolor lumbar i a les cames, fatiga, irritabilitat o depressió, retenció de líquids, mal de cap o migranyes, ansietat per menjar dolç…) 
  • Ansietat, irritabilitat, depressió 
  • Miomes, mames fibroses, endometriosi 
  • Pèrdua de libido 
  • Somni poc profund 
  • Contractures musculars 
  • Excés de flux vaginal 
  • Retenció de líquids 
  • Hipotiroïdisme o dificultat per perdre pes 
La solució al problema 
Els remeis més habituals per a aquesta situació són la presa d’ibuprofè o anticonceptius per als problemes d’estrògens, i l’ús de cremes hidratants o antihistamínics per a la pell seca o eczematosa. L’alternativa més natural és seguir una alimentació saludable i específica durant per equilibrar les hormones durant un temps que ens ajudarà a trobar una solució per reduir la quantitat d’estrògens i histamina en el nostre organisme i facilitar-ne l’eliminació amb l’objectiu d’evitar que els problemes es facin crònics. 
La importància de l’alimentació 
El primer pas és seguir una dieta saludable pobra en estrògens i histamina.
Reduir la ingesta d’estrògens. Resulta clau reduïr la quantitat d’estrògens que es prenen a través de l’alimentació. Aliments a evitar: 
  • Lactis de vaca i derivats. Formatge, iogurt, nata… 
  • Aliments amb un índex glucèmic alt. Cereals refinats, sucre refinat, refrescos, xiclets o caramels amb sucres o edulcorants, alcohol i cafè. 
  • Farines blanques. Si pot ser, el pa i la pasta han de ser integrals, i, a més, és important menjar-ne molt poca quantitat cada dia. 
  • Xenoestrògens. Són els químics presents als herbicides, pesticides, antibiòtics del bestiar i els plàstics com el bisfenol A. Aquests xenoestrògens també poden imitar les funcions dels estrògens, ja que tenen una estructura molt similar. Per tant, cal evitar beure aigua o sucs envasats en plàstic (especialment si han estat exposats al sol), no escalfar el menjar en envasos de plàstic ni cobrir el menjar amb paper de film, no usar plats ni gots de plàstic 
Recepta antihistamínica  
Crema d’ortigues i carxofes amb espàrrecs 


INGREDIENTS 
100 g d’oli d’oliva verge extra
1 ceba tendrá 
1 porro (només la part blanca)
1 branca d’api 
1 manat d’ortigues (les fulles de dalt de tot, que són les més tendres) 
1 manat d’espàrrecs verds (la part del tronc) 
200 g de iogurt d’ovella 
1 litre d’aigua mineral 
sal rosa 
4 carxofes 
julivert en fulles 

PREPARACIÓ 
  • Poseu una cassola al foc amb un raig d’oli d’oliva i ofegueu a foc mitjà la ceba i el porro tallat a tires fines. 
  • Afegiu els espàrrecs, les ortigues i la branca d’api, tot a rodanxes. Mulleu-ho amb l’aigua freda i feu-ho coure uns 5 minuts. Saleu-ho. 
  • Quan sigui cuit, tritureu-ho afegint el iogurt d’ovella i passeu-ho per un colador xinès. 
  • Netegeu les carxofes i salteu-les amb un raig d’oli. 
  • Munteu el plat amb les carxofes, julivert picat per sobre i la sopa al voltant.
Esperem que us agradi :) bon profit!
 
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario