25 abr 2016

Al•lèrgies primaverals?


La reacció al·lèrgica ocorre quan un individu que inhala per exemple pol·len i té el sistema immune sensibilitzat, llavors fa produir anticossos. Aquests anticossos s’uneixen a cèl·lules mastòcits, que contenen histamina. Quan els mastòcits són estimulats pel pol·len o la pols, s’allibera la histamina (i altres productes químics). 

Això causa la picor la inflamació i la producció de mucositat. Els símptomes varien entre els individus.

La histamina és una amina biològica involucrada en respostes immunes locals; també regula funcions fisiològiques a l'estómac i actua com a neurotransmissor.

Per enfortir el sistema immunitari haurem de tenir en compte:

Fetge i intestins: els dos òrgans que hem de cuidar per prevenir al·lèrgies. Si aquest òrgan no funciona bé, podem tenir nàusees, sobrecàrrega i acumulació de toxines, fet que es tradueix en esgotament físic, inestabilitat del sucre en sang amb risc de tenir hipoglucèmies i possibilitat que apareguin al·lèrgies i sensibilitat alimentària, entre altres desajustos orgànics. prendre infusions de boldo, fer una dieta més aviat vegetariana durant unes setmanes, consumir aliments amargants com carxofes, raves, endívies, escarola. Si la persona es nota amb una sobrecàrrega important, llavors podem recórrer a la complementació natural, com per exemple aminoàcids sulfurats o algues clorel·la o espirulina, riques en clorofil·la i que ajuden a eliminar les toxines acumulades.

D’altra banda, també hem de cuidar el sistema intestinal. Moltes persones amb problemes al·lèrgics poden tenir hiperpermeabilitat intestinal, una situació que dificulta dur a terme correctament les funcions de barrera intestinal. Per enfortir el sistema intestinal, és bàsic assegurar una bona flora intestinal, que s’encarrega de funcions diferents, com defensar l’intestí davant d’infeccions, ajudar a absorbir correctament els nutrients i a digerir alguns aliments, i també és imprescindible per sintetitzar determinats nutrients com la vitamina K i les vitamines del grup B. Els probiòtics presents en els iogurts, quefirs i aliments fermentats com tamari, miso, tempeh, pickles… i prebiòtics presents en la fibra alimentària també son molt importants.

Si hi ha hiperpermeabilitat intestinal, és interessant evitar els aliments que pensem que ens produeixen més intolerància i també els que ens poden irritar la mucosa intestinal, com el cafè, begudes amb gas ensucrades, xocolates, farines refinades… Un bon complement que ajuda a recuperar la permeabilitat intestinal és la L–glutamina i l’aigua de mar isotònica.

Sempre és millor la prevenció!


No hay comentarios:

Publicar un comentario