15 may 2016

Nutrients que cuiden les neurones



El deteriorament mental progressiu no es inevitable: es pot prevenir si consumim els aliments essencials que regulen l'activitat cerebral i protegeixen les nostres neurones.... també fins i tot els nostres gens.

L’estil de vida ens afecta tant a la ment com al cos. Això ja es sabia a la antiga Grècia i la Índia: els savis insistien en cuidar l’entorn social i físic, els hàbits, la dieta i la forma de pensar era essencial per mantenir una bona salut i envellir en condicions òptimes.
El pas del temps deixa empremta en tots els sistemes vitals i el cervell no s’escapa d’aquest destí. El seu empitjorament no succeeix de manera súbdita en edats avançades sinó que comença aviat i és progressiu.

La idea de que l’alimentació es clau en la prevenció i tractament de malalties ja ens resulta familiar i també existeixen molts estudis científics que demostren que la nutrició és fonamental en la manifestació de trastorns psicoemocionals. Per això una de les estratègies per poder mantenir el cervell en forma es integrar aquests coneixements al cistell de la compra i a la cuina.
Entre els nutrients essencials clau pel bon funcionament de la activitat cerebral es troben a les vitamines del grup B que son fonamentals en el metabolisme de la homocisteïna.

Els aliments rics en factors neuroprotectors son:

Avena: aporta B5, essencial per la síntesis de neurotransmissors.
Anacard: font de zinc que es troba en grans quantitats al cervell.
Tahin: ofereix ferro necessari per la formació de part de les neurones.
Tofu: conté colina i es un nutrient necessari per produir neurotransmissors.
Espinacs: el seu àcid fòlic prevé la pèrdua de memòria associada a la homocisteïna.
Arròs integral: aporta vitamina B3, la seva deficiència s’associa al trastorn mental.
Remolatxa: proporciona betaïna, essencial pel desenvolupament correcte del cervell.
Ametlles: conté calci, essencial per al desenvolupament del teixit nerviós.
Pebrot vermell: ric en vitamina C, que evita l’oxidació de les membranes neuronals.
Bledes: aporta magnesi i la seva deficiència s’associa a símptomes neurològics.
GINKO BILOBA: una revisió d’estudis demostren que és eficaç per trastorns neurològics. 
Per potenciar l’efecte el pots barrejar amb te verd a parts iguals.

És mot important remarcar que l’envelliment es una fase de cicle vital molt propensa i sensible a una deficiència als nivells de vitamina B12. La capacitat d’absorbir aquesta vitamina disminueix a mesura que ens fem grans, part de la culpa en te els fàrmacs que s’utilitzen per disminuir l’acidés estomacal.

És recomanable que les persones més grans de 50 anys augmentin l’aportació de B12 amb suplements.

De la ciència a la cuina... un exemple?

Un estofat de genisteïna amb quercetina, colina i betaïna a la curcumina acompanyat d’una amanida de sulfuraran, zinc i omega-3 y de postres teobromina i epicatequines. En termes culinaris això es tradueix en: curry de tofu amb cebes acompanyat d’una amanida de rucula amb llavors de carbassa i nabius. De postres xocolata negre amb te verd. Un veritable banquet pel cervell i també pels sentits del principi al final J

No hay comentarios:

Publicar un comentario