El deteriorament mental
progressiu no es inevitable: es pot prevenir si consumim els aliments
essencials que regulen l'activitat cerebral i protegeixen les nostres
neurones.... també fins i tot els nostres gens.
L’estil de vida ens
afecta tant a la ment com al cos. Això ja es sabia a la antiga Grècia i la
Índia: els savis insistien en cuidar l’entorn social i físic, els hàbits, la
dieta i la forma de pensar era essencial per mantenir una bona salut i envellir
en condicions òptimes.
El pas del temps deixa
empremta en tots els sistemes vitals i el cervell no s’escapa d’aquest destí.
El seu empitjorament no succeeix de manera súbdita en edats avançades sinó que
comença aviat i és progressiu.
La idea de que l’alimentació
es clau en la prevenció i tractament de malalties ja ens resulta familiar i
també existeixen molts estudis científics que demostren que la nutrició és
fonamental en la manifestació de trastorns psicoemocionals. Per això una de les
estratègies per poder mantenir el cervell en forma es integrar aquests
coneixements al cistell de la compra i a la cuina.
Entre els nutrients
essencials clau pel bon funcionament de la activitat cerebral es troben a les
vitamines del grup B que son fonamentals en el metabolisme de la homocisteïna.
Els aliments rics en
factors neuroprotectors son:
Avena: aporta B5, essencial per la síntesis de
neurotransmissors.
Anacard: font de zinc que es troba en grans quantitats al
cervell.
Tahin: ofereix ferro necessari per la formació de part de les
neurones.
Tofu: conté colina i es un nutrient necessari per produir
neurotransmissors.
Espinacs: el seu àcid fòlic prevé la pèrdua de memòria associada a
la homocisteïna.
Arròs
integral: aporta vitamina B3, la
seva deficiència s’associa al trastorn mental.
Remolatxa: proporciona
betaïna, essencial pel desenvolupament correcte del cervell.
Ametlles: conté calci, essencial per al desenvolupament del
teixit nerviós.
Pebrot
vermell: ric en vitamina C, que
evita l’oxidació de les membranes neuronals.
Bledes: aporta magnesi i la seva deficiència s’associa a
símptomes neurològics.
GINKO
BILOBA: una revisió d’estudis
demostren que és eficaç per trastorns neurològics.
Per potenciar l’efecte el
pots barrejar amb te verd a parts iguals.
És mot important
remarcar que l’envelliment es una fase de cicle vital molt propensa i sensible
a una deficiència als nivells de vitamina B12. La capacitat d’absorbir aquesta
vitamina disminueix a mesura que ens fem grans, part de la culpa en te els
fàrmacs que s’utilitzen per disminuir l’acidés estomacal.
És recomanable que les
persones més grans de 50 anys augmentin l’aportació de B12 amb suplements.
De la ciència a la
cuina... un exemple?
Un estofat de genisteïna
amb quercetina, colina i betaïna a la curcumina acompanyat d’una amanida de
sulfuraran, zinc i omega-3 y de postres teobromina i epicatequines. En termes
culinaris això es tradueix en: curry de tofu amb cebes acompanyat d’una amanida
de rucula amb llavors de carbassa i nabius. De postres xocolata negre amb te
verd. Un veritable banquet pel cervell i també pels sentits del principi al
final J
No hay comentarios:
Publicar un comentario