8 ago 2016

Què és l’anèmia? Com ens afecta?

















La falta de ferro és deguda fonamentalment a dues grans causes:

Les pèrdues de sang:
  • Menstruacions abundants, freqüents i/o prolongades en dones en edat fèrtil.
  • Hemorràgies internes (úlceres pèptiques, varius esofàgiques, processos tumorals, etc.).
  • L’ús prolongat d’aspirina, ibuprofè i d’altres pot causar sagnat gastrointestinal.

Absorció d’aquest mineral:
  • Malaltia intestinal que impedeix l’absorció correcta del ferro: celiaquia, malaltia inflamatòria intestinal, diarrees cròniques, etc.
  • La ingesta habitual d’antiàcids.
  • Una alteració del control hepàtic de l’absorció del ferro, que pot ser provocat per un estat inflamatori o infecciós sistèmic i/o un excés de tòxics en l’organisme.

Qui controla l’absorció del ferro?
L’absorció del ferro a l’intestí prim està molt regulada, ja que en excés és altament tòxic i no hi ha vies d’eliminació actives. L’organisme regula la quantitat de ferro que necessita; si ja en té prou, n’absorbeix menys i, en canvi, si en té poc, n’absorbeix més. A més, s’adapta a les situacions especials com l’embaràs, la lactància o el creixement, en què l’augment de la demanda de ferro fa que creixi l’absorció. Per això, quan hi ha un dèficit de ferro, i la causa no és evident (hemorràgies, diarrees…), cal sospitar que pot estar provocat per un estat inflamatori sistèmic present en la majoria de patologies cròniques, com l’osteoartritis, les malalties autoimmunes, l’obesitat o la diabetis tipus 2.

Què s’ha de menjar? Aliments que poden ajudar  a millorar  i també evitar.
Per tractar l’estat inflamatori general de l’organisme que hi ha subjacent en la major part dels casos d’anèmia, és molt important evitar o limitar aliments pro inflamatoris com sucres i cereals refinats, lactis, blat i, en general, els aliments processats.
Les algues espirulina també són útils en anèmies, ja que tenen un efecte antiinflamatori i se suggereix que ajuden a la formació dels glòbuls vermells (concretament el grup hemo) perquè contenen clorofil·la.

Què més es pot fer? Hàbits d’estil de vida que cal tenir en compte.
Per solucionar una anèmia ferropènica, primer cal identificar la causa i tractar-la.
Per tractar la pèrdua excessiva de sang durant la menstruació de la dona, es recomana començar per una depuració hepàtica, així com per regular l’evacuació intestinal (restrenyiment/diarrea). Tant el fetge com l’intestí són els encarregats de desfer-se dels estrògens circulants, l’excés dels quals es considera la causa més freqüent d’hemorràgies menstruals.

Alguns consells per a l’anèmia en persones vegetarianes i veganes
Encara que hem vist que la falta de ferro en la dieta no és el problema, és cert que el ferro inorgànic (el que més abunda en els aliments d’origen vegetal) té un desavantatge respecte de l’hemo (el de la carn o el peix). Pot baixar l’absorció per factors diversos. Per això, les persones vegetarianes, veganes o simplement les que consumeixen poca carn i/o peix i han d’obtenir una part important de ferro dels vegetals, han de seguir les recomanacions següents:
  • No prendre cafè i/o te habitualment després de menjar. Els polifenols que hi ha en aquestes begudes formen un complex amb el ferro dels aliments consumits en el mateix àpat, i en dificulten l’absorció.
  • No prendre segó de cereals amb els àpats principals, ja que té una gran quantitat d’àcid fític, que pot reduir l’absorció del ferro. El segó de blat o de civada es fan servir molt per alleujar el restrenyiment; sempre s’han de prendre fora dels àpats.
  • Consumir de manera habitual alguns aliments rics en ferro: llavors (especialment les de sèsam, però també les de carabassa, chía o lli), civada, llenties o tempeh (derivat fermentat de soja).
  • Acompanyar els aliments rics en ferro amb algun aliment ric en vitamina C (al mateix àpat): pebrot, bròcoli, col, kiwi o cítrics. Aquesta combinació pot augmentar l’absorció de ferro fins a sis vegades en persones amb reserves baixes d’aquest mineral.
  • Quan es prenguin aliments rics en ferro, acompanyar-los amb xucrut, llimona, umeboshi o un iogurt de cabra bona qualitat. Alguns àcids orgànics presents en aquests aliments com el làctic o el cítric, ajuden a absorbir el ferro.

Què més es pot prendre? Vitamines, minerals i altres complements.
A més, després de tractar la causa, prendre alguns complements alimentaris, com el concentrat de verd d’alfals i l’oligoteràpia catalítica, pot ajudar a resoldre aquest tipus de casos de manera eficaç.
Es poden prendre algunes ajudes antiinflamatòries com la cúrcuma (1 cullerada de postres al dia amb l’àpat, en cru) i un bon complement d’omega-3 de peix (manipulat en fred i sense metalls pesats).

El Floradix es un bon complement per ajudar a combatre la anèmia.


Crema d’api i mill amb oli d’ortiga i llimona


Aquesta crema amb ceba, api i ortiga és ideal per depurar l’organisme al mateix temps que tonifica el fetge i la melsa, i afavoreix una bona qualitat de la sang, característica primordial per assolir un òptim estat de salut, molt aconsellable per la gent que pateix anèmia.


INGREDIENTS
Per a 4 persones:
  • 3 cebes
  • 6 branques d’api
  • ¼ de vas de mill
  • 10 cm d’alga kombu de Galícia

Oli d’oliva verge extra i sal marina fina o aigua de mar
  • Per a l’oli d’ortiga i llimona:
  • ½-1 cullerada d’ortiga seca mòlta
  • 1 cullerada de julivert trinxat
  • 1 culleradeta de ratlladura fina de llimona eco
  • 2 cullerades de suc de llimona
  • Oli d’oliva verge extra i sal marina fina o aigua de mar

ELABORACIÓ
Salteu les cebes amb una mica d’oli d’oliva i un polsim de sal marina fins que es comencin a estovar. Afegiu-hi mig vas d’aigua i coeu-ho tapat durant 15 minuts.
Rentar, escórrer i torrar el mill en una paella sense oli, sense que canviï de color.
Incorporar el mill, l’api, 2 pessics de sal i la kombu a la ceba. Afegir aigua fins que sobrepassi 2 dits i coure a foc mitjà durant 15-20 minuts amb tapa.
Retirar la kombu si no estigués prou cuita i triturar fins a obtenir una consistència cremosa i homogènia. Rectifiqueu d’aigua, que quedi una crema més aviat clara.
Per elaborar l’oli d’ortiga: barregeu l’ortiga mòlta amb la llimona, sal o aigua de mar i aneu-hi incorporant l’oli fins al punt que us agradi. Tireu-hi el julivert o cibulet i serviu la crema amanida amb l’oli d’ortiga i un polsim de pebre.

L’ortiga és un gran remineralitzant al mateix temps que ajuda a millorar el sistema immunològic. Ideal contra l’anèmia, l’esgotament, la fatiga i l’estrès.
El mill és més que una alternativa a la patata o a altres cereals: conté moltíssims nutrients essencials. És un dels cereals més rics en magnesi, mineral que s’ha comprovat en molts estudis científics que ajuda a fer baixar la pressió sanguínia, afavoreix la reducció de l’asma i la freqüència de les migranyes. També és ric en fòsfor i lecitina, nutrients importants per al sistema nerviós, i en àcid silícic, necessari per conservar la pell, els cabells i les ungles en bon estat. És un cereal molt digestiu que beneficia la melsa i l’estómac, molt recomanable per als diabètics i, com que no té gluten, és ideal per als celíacs.



No hay comentarios:

Publicar un comentario