27 jun 2016

Hem de prendre llavors?

Els beneficis de les llavors son molts, Entre les propietats comunes de les diferents llavors podem destacar:
·         L’alt contingut en greixos insaturats (omega-3, 6 i 9), que ajuden a equilibrar la ingesta dels greixos no tan beneficiosos, els saturats.
·         Són riques en lecitina, un emulsionant que ajuda a dissoldre el greix, com passa en el cas del colesterol.
·         Tenen aminoàcids, que conjuntament amb els llegums formen la proteïna completa.
·         Pel que fa a les vitamines, cal destacar les del grup B –bàsiques per al funcionament correcte del sistema nerviós– i la vitamina E, antioxidant pura.
·         Són uns aliments remineralitzants pel calci, magnesi, ferro, silici, zinc i coure.
·         Contenen àcid fòlic, clau per a l’embaràs i la lactància.
·         Són pura fibra, aliment bàsic per a la flora intestinal.
Segons un punt de vista més energètic o oriental, es tracta d’un aliment dolç, neutre, i alcalinitzant; per tant, en podem prendre en qualsevol àpat, al llarg de tot l’any, i cada dia; sempre en petites quantitats, això sí.

ROSELLA
Les llavors de rosella son molt apreciades pel seu gust, molt suau i que recorda lleugerament a les nous. Entre es seves qualitats destaquen:
  • ü  Un alt contingut de Omega-3, vitamines del grup B y fòsfor, ideal pels estudiants.
  • ü  Conté calci i magnesi, perfecte per aquelles persones que volen cuidar l’estat del óssos.
  • ü  Conté vitamina A, una vitamina molt antioxidant.
  • ü  Té una alt contingut en fibra, ideal per aquelles persones que sofreixen restrenyiment.

CARBASSA
Aquestes llavors son utilitzades des de l’antiguitat. Entre les seves propietats:
  • ü  Contingut de Omega 3 i 6, responsables de la formació de les membranes cel.lulars i dels funcionament del sistema immunològic neuronal.
  • ü  De les llavors de carbassa cal destacar que tenen triptòfan, un aminoàcid que ens ajuda a equilibrar el sistema nerviós: estat emocional i son.
  • ü  Vitamina A i E, molt antioxidants.
  • ü  La cucurbitacina que també conté aquesta llavor ajuda en problemes de pròstata.
  • ü  Per altra banda, si la molem amb all o llavors de papaia, és un bon remei contra els paràsits intestinals gràcies a la seva propietat vermífuga.

LLI
El lli i les seves llavors es cultiven des de fa més de cinc mil anys, el seu origen ve de l’Àsia i han estat utilitzats a la cuina i a la medicina tradicional per les seves propietats:
  • ü  Aquesta llavor és coneguda sobretot perquè és laxant, el remei més utilitzat en casos de restrenyiment és deixar macerar una cullerada de llavors de lli i dues de prunes seques dins un got d’aigua durant tota la nit, i prendre, al matí en dejú, el líquid gelatinós o tot plegat. Tot i que costi, és molt efectiu.
  • ü  També son riques en Omega-3 i 6.
  • ü  Conté ferro, una part essencial de la hemoglobina.
  • ü  Conté aminoàcids essencials en una proporció semblant a la soja.
  • ü  No només conté Calci i Magnesi, també contribueix a l’assimilació d’aquest dos minerals.


CHIA
Aquestes llavors estan de moda.
  • ü  També contenen omega-3 com les de lli (conté més omega-3 que el salmó).
  • ü  Són considerades un superaliment, ja que contenen la proporció més gran de proteïna de totes les llavors, més calci que la llet, més potassi que els plàtans, i més ferro que els espinacs.


SESAM
  • ü  És una bona font vegetal de calci, conté altres minerals clau que ajuden a fer que aquest calci s’absorbeixi, com per exemple el magnesi.
  • ü  Conté casi tanta lecitina com la soja i Omega 3 i 6.
  • ü  Conjuntament amb el magnesi, les vitamines del grup B, la lecitina i el triptòfan que conté converteixen el sèsam en un perfecte reconstituent muscular i nerviós, perfecte per a l’esgotament, l’estrès, la depressió, la irritabilitat, i l’insomni.


ORXATA DE LLAVORS DE CARBASSA
Ingredients: mitja tassa de llavors de carbassa, un grapat de xufles, canyella i xarop d’atzavara

Netegem bé les xufles i les posem en remull amb les llavors de carbassa unes vuit hores. Escorrem i triturem amb la batedora elèctrica afegint-li aigua per facilitar-ne la mòlta. Si volem aromatizar la preparació, hi triturarem també pell de llimona i un canó de canyella. Hi afegim més aigua, ho filtrem amb una tela ben fina i hi posem el xarop . Seguidament, ho refredem a la nevera. Ja tenim l’orxata enllestida.

No hay comentarios:

Publicar un comentario